La ce este bun retinolul?

Știm cu toții că îngrijirii tenului trebuie să îi acordăm o atenție deosebită, iar din acest motiv folosirea unui produs pe bază de retinol este cea mai bună decizie de luat. Citește acest articol și vei afla cum trebuie utilizat, când și de ce.

De ce vorbim despre acest subiect? Ei bine, în ultimii ani, retinolul a câștigat popularitate pe piața de îngrijire a pielii, datorită beneficiilor pe care le are asupra tenului.

Ce este retinolul?

Conform MedicalNewsToday, retinolul este un tip de retinoid, iar un retinoid este o clasă de medicamente care provin din vitamina A. Produsele care conțin retinoizi cu o concentrație de 2% pot fi eliberate fără prescripție (OTC),  iar cele cu un procentaj mai mare, doar cu prescripție din partea medicului dermatolog. 

Când retinolul este prezent în straturile pielii, acesta susține reînnoirea celulelor și totodată previne distrugerea colagenului ( colagenul fiind o proteină care ajută la îmbunătățirea elasticității pielii).

Produsele care conțin retinoizi în compoziție pot fi de mai multe feluri:

 • gel;
 • ulei;
 • cremă;
 • emolient;
 • serum lichid.

Retinol & Collagen - Plumping serum

Beneficii asupra tenului

Fie că alegi să îți cumperi un ulei, un serum sau o cremă de față care să conțină retinol, nu contează, acesta acționează în același fel, din toate tipurile de produse. Beneficiile acestuia sunt multe, însă vom discuta doar despre 3 și cele mai importante: 

 1. Ajută în problemele cu acneea: acesta ajută la deblocarea porilor, curăță pielea și previne apariția altor coșuri, dar ajută și la ameliorarea rănilor/cicatricilor apărute. În cadrul unui studiu realizat în anul 2017, experții afirmă faptul că „retinoizii sunt nucleul terapiei topice pentru acnee, deoarece sunt comedolitice, rezolvă leziunea precursoare a microcomedonului și sunt antiinflamatorii.” Desclaimer: recomandăm mersul la un dermatolog în cazul unor afecțiuni grave ale tenului și folosirea produselor oferite de către acesta.
 2. Poate combate semnele de îmbătrânire: folosirea unui produs pe bază de retinol protejează împotriva distrugerii colagenului  din piele și stimulează reînnoirea celulelor și producția de colagen. Fapt care duce la reducerea liniilor fine sau a ridurilor, dar și la prevenirea acestora.
 3. Reduce hiperpigmentarea pielii: retinolul influențează procesul de keratinizare a epidermei, fapt care îmbunătățește structura stratului cornos și reduce pierderea transepidermică de apă.

Cum alegem produsele pe bază de retinol

Folosirea unui produs cu retinol nu e lucru simplu și aplicarea incorectă a acestuia poate avea efecte negative asupra pielii tale (uscare sau înroșire). Dacă decizi că vrei să îți cumperi un astfel de produs, trebuie să fii atent la concentrația pe care o are. La început recomandat ar fi să aibă o concentrație mică, de 0,01%, până în 0,03%.

Ulterior, după ce pielea s-a obișnuit cu acesta, valoarea concentrației poate crește la un nivel moderat, însemnând până la 0,30%. Iar în final, cel mai mare procent de concentrație pe care ar fi recomandat să îl folosiți este de 1%. 

Cum să îl folosim

Să decizi introducerea retinolului în rutina ta de îngrijire a pielii este ușor, însă folosirea acestuia poate fi complicată. 

După ce ți-ai curățat tenul, trebuie să aștepți până acesta este uscat complet. Acest lucru este important, deoarece, dacă pielea este cât de cât umedă, retinolul va putea fi absorbit mai adânc în piele și ar putea provoca iritații.

Ulterior, iei o cantitate de retinol de mărimea unui bob de mazăre. Cantitatea de produs trebuie să fie relativ mică, fiindcă retinolul este un produs puternic, cu efecte la fel de mari. 

 Aplicați produsul cu vârful degetelor cu mișcări de sus în jos și dinspre exterior.Ulterior, după ce produsul a intrat în piele, finalizați cu o cremă hidratantă și cu SPF (retinolul face pielea mai sensibilă la soare).

Folosiți produsul o dată sau de două ori pe săptămână la început, pentru a vedea cum reacționează pielea, iar apoi puteți trece treptat la o zi da și o zi nu. 

Efecte secundare

Deși retinolul are o multitudine de beneficii asupra pielii, acesta are și potențiale efecte secundare dacă este utilizat incorect.

 • provoacă iritații;
 • provoacă înroșirea pielii;
 • uscăciune;
 • erupții de acnee;
 • sensibilizarea tenului.

Sperăm că acest articol vă este folositor și totodată informativ. Dacă decideți să folosiți retinolul în rutina dumneavoastră de îngrijire a tenului, să aveți în vedere hidratarea pielii, concentrația din produs, dar și folosirea unei cantități mici.

Ți-a plăcut acest articol?

Distribuie-l, așa îl vor putea vedea și prietenii tăi!

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter

În acest articol

Urmărește-ne pe social media

Lasă-mi un comentariu:

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Citește ultimele articole:

Află primul despre noile articolele publicate:

Înscrie-te la newsletterul StyleCorner

Urmărește-ne pe Social Media

Vrei să afli când publicăm articole noi?

Înscrie-te la newsletterul StyleCorner