Modă Sustenabilă în 2021 – Cum poți avea grijă de mediu când faci shopping

Pentru fiecare tricou, fiecare pereche de blugi sau pulover care stă în străfundurile dulapului tău au fost consumați sute de litri de apă, coloranți și alte chimicale care distrug mediul înconjurător și munca unor oameni plătiți puțin, de aceea, acum când avem access la a cumpăra din atât de multe locuri, trebuie să alegem o modă mai sustenabilă. 

Susține firme eco-aware, cumpără fibre naturale care nu au nevoie de prelucrări chimice și, mai ales, cumpără cu cap: alege piese vestimentare care nu se demodează, investește în calitate, cumpără second hand sau donează ce nu mai folosești.

Ce este modă sustenabilă?

Conform Green Dreamer, podcast dedicat popularizării problemelor ecologice, oferă următoarea definiție pentru modă sustenabilă: „Obiecte vestimentare care sunt proiectate, fabricate, distribuite și utilizate în moduri care sunt prietenoase cu mediul înconjurător”.

Și producerea etică a acestor piese vestimentare este un concept secundar legat de moda sustenabilă pe care trebuie să-l avem în vedere.  Aici este vorba de respectarea drepturilor lucrătorilor din industria modei, care adesea sunt exploatați și plătiți cu sume infime.

Tot la această categorie se încadrează și reducerea sau chiar închiderea fermelor de animale crescute pentru pielea sau blana lor.

Practic, moda sustenabilă este „benefică atât pentru industrie cât și pentru oamenii din societate, încercând în același timp să minimalizeze impactul asupra mediului”.

Cum este afectat mediul de producția de haine?

Industria modei este responsabilă pentru între 2 și 8% din emisiile de gaze cu efect seră.

Aproximativ 215 trilioane de tone de apă sunt consumate anual în industria modei.
Fibrele textile sunt responsabile de 9% din microplasticul care ajunge anual în ocean.

Conform raportului Parlamentului European din decembrie 2020, bazat pe studiile realizate de Agenția Europeană pentru Mediu, este de o importanță majoră să se realizeze demersurile pentru aplicarea unei Economii Circulare în domeniul modei, care „de la design […] și până la consumator” să se poată autosusține.

Iată câteva dintre cele mai nocive părți ale industriei:

1. Poluarea apei

În primul rând, 20% din totalul poluării apei curate se datorează produselor de vopsire și finisare din domeniul textil.

În plus, de fiecare dată când spălăm haine din materiale sistetice contribuim la cele 0,5 milioane de tone de microplastice care sunt aruncate anual în ocean. 

Modă sustenabila - Poluarea apei

2. Consumul mărit de apă

Știm cu toții că materialele textile nu se fabrică ușor și necesită un consum ridicat de apă, mai exact 226 de miliarde de metri cubi în 2017 și acest număr crește, de la an la an.

Pe lângă asta trebuie luate în calcul și apa pentru irigarea  terenurile pe care se cultivă bumbacul sau alte fibre naturale.

Modă sustenabila - Consumul excesiv de apă potabilă

3. Emisia gazelor cu efect de seră

Poate părea șocant, dar industria modei generează un procentaj mai mare, din emisiile de gaze cu efect seră la nivel mondial, decât transporturile aeriane și maritime la un loc.

Modă sustenabila - Emisiile de carbon

Ce poți face tu?

Cred că nu putem fi perfecți, dar cred și că schimbarea începe cu fiecare dintre noi. De aceea, trebuie să încercăm să incorporăm cât mai multe soluții eco-friendly în viața de zi cu zi. Iată 5 soluții pentru a reduce impactul tău asupra naturii:

1. Cumpără responsabil

Mai mult ca niciodată, în era fast-fashionului, oamenii cumpără mai mult și mai porst.

Volumul de haine cumpărat anual a crescut din două motive: scăderea prețurilor mulțumită producerii în masă și aruncarea hainelor folosite în locul donării lor.

De aceea, ar fi bine să cumperi doar piese vestimentare de care chiar ai nevoie, să investești în materiale de calitate cu o durată mare de viață sau chiar să cumperi haine second hand.

Europenii consumă aproape 26 kg de textile și aruncă în jur de 11 kg de textile în fiecare an. Hainele uzate pot fi exportate în afara UE, dar în cea mai mare parte (87 %) sunt incinerate sau aruncate în depozitele de deșeuri.

2. Nu arunca hainele pe care nu le mai folosești

Există atât de mulți oameni nevoiași în jurul nostru încât nu pot să-mi imaginez cum ar decide unii oameni să-și arunce hainele la gunoi.

Dacă cunoști pe cineva cu o situație precară financiar îi poți face cadou hainele tale, poți dona la asociații care se ocupă cu distribuirea lor sau chiar la tomberoanele special amenajate pentru haine.

Mai mulți tineri au făcut din hainele lor folosite un business, vânzându-le pe internet la prețuri modice, și aceasta este o variantă populară.

Din piesele din bumbac poți face cele mai bune cârpe pentru șters praful și oglinzile prin casă.

3. Formează-ți o garderobă capsule

Ne-a fost indus de firmele de fast-fashion că avem nevoie de ACEL model, sau de ACEA culoare.

În realitate, câteva piese bine alese, în culori care te avantajează sunt tot ce ai nevoie pentru a fi la modă în orice sezon și în orice an.

De aceea te invit să-ți formezi o garderobă timeless, cu cât mai multe piese care pot fi purtate des. Desigur, nu trebuie să fii perfect/perfectă, poți să mai achiziționezi din când în când piese din trendurile anului, cheia este balanța.

4. Susține producătorii sustenabili

Pe cât sunt de atrăgătoare hainele de pe site-uri precum Shein sau Zaful care vând direct din China, pe atât de slabă este calitatea și curând te vei vedea nevoit/nevoită să arunci acele haine. 

Chiar dacă marile firme de fast-fashion încearcă să facă demersuri în sensul unor piese mai sustenabile, există sute de branduri care și-au bazat întreaga existență pe asta. Poți găsi o listă a producătorilor eco-aware din Europa aici.

5. Folosește un filtru pentru microplastic

Tot mai mult microplastic este reversat în oceane și acesta ajunge cu ușurință înapoi în farfuriile noastre. La fiecare spălare, mai ales cele de peste 30 de grade, hainele care nu sunt din materiale naturale, cum ar fi polyester sau vinyl  eliberează în apă particule mici de plastic. Filtrul pentru microplastic se montează ușor la mașina de spălat și poate rezolva această problemă.

Acest studiu, realizat de cei de la Reuters în 2019, ne spune că suntem consumatorii a 20 de kilograme de plastic într-o viață, adică linguriță plină de microplastic în fiecare săptămână. Acesta ajunge în corpul nostru prin mâncare, aer sau apă.

Sper că acum, după ce ai citit acest îți este mult mai clar efectul pe care o industrie care valorează sute de miliarde de dolari îl are asupra mediului înconjurător, dar și că este de importanță vitală să fie aplicate măsuri pentru a bloca această dezvoltare deloc benefică pentru planeta noastră.

Poți citi mai multe despre fenomenul Fast Fashion și ce măsuri au luat marii producători aici.

Nu uita, cumpără responsabil!

Ți-a plăcut acest articol?

Distribuie-l, așa îl vor putea vedea și prietenii tăi!

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter

În acest articol

Urmărește-ne pe social media

Laă-mi un comentariu:

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Citește ultimele articole:

Află primul despre noile articolele publicate:

Înscrie-te la newsletterul StyleCorner

Urmărește-ne pe Social Media

Vrei să afli când publicăm articole noi?

Înscrie-te la newsletterul StyleCorner