Mâncare de linte roșie cu legume – rețete vegane ușoare

Această mâncare de linte roșie cu o multitudine de alte legume din frigider este perfectă pentru masa de prânz sau cină și o rețetă ușoară de adoptat în post sau într-o dietă vegană. 

Eu am servit-o alături de piure, făcut din jumătate cartofi galbeni și jumătate cartofi dulci. Dulceața piureului s-a completat perfect cu gustul puțin acid al mâncării de linte.

Extrem de nutritivă și sățioasă și cu un gust aparte, datorat sosului de soia și oțetului balsamic, va impresiona cu siguranță până și iubitorii de carne. Este ușor să gătești mai sănătos așa că haide să vedem de ce ingrediente ai nevoie și cum se prepară.

De ce ingrediente ai nevoie

Rețeta originală de mâncare de linte roșie, pe care o puteți citi în limba engleză aici, presupunea câteva ingrediente și câțiva pași pe care eu i-am făcut diferit. 

Am folosit ce legume aveam prin frigider și a ieșit delicios, deci te stresa prea tare dacă nu ai ceva sau nu ai gramajul corect. Bucătăria este un experiment!

Pentru:

4 porții.

Timp de preparare:

35 de minute.

Ingredientele necesare:

3 linguri de ulei de măsline;

1 ceapă medie, tăiată cubulețe;

2 morcovi medii, tăiați rondele;

500 g de ciuperci champignon mici tăiate în sferturi;

3 căței de de usturoi*;

2 linguri de făină de năut**;

5 linguri de oțet balsamic;

2 linguri de sos de soia;

1 conservă (200 g) de linte roșie***;

2 linguri de pastă de tomate;

Sare;

Piper, oregano, cimbru, pătrunjel, foi de dafin și alte condimente care vă plac. 

* Dacă ai sensibilitate, poți înlocui usturoiul proaspăt cu niște usturoi granulat. Eu am observat că acesta nu-mi dă aceeași stare de discomfort.

** Eu am folosit făina de năut pentru a păstra rețeta în zona fără gluten, dar puteți folosi și făină de grâu.

*** Puteți folosi și linte uscată însă timpul de preparare va crește puțin.

Mâncare de linte rosie cu piure de cartofi dulci retete vegane usoare

Cum să prepari cea mai bună mâncare de linte roșie

Aceasta este o rețetă perfectă pentru începătorii în ale gătitului, nu ai cum să dai greș:

  1. Într-o tigaie mare (sau oală) încinge uleiul de măsline la foc mic;
  2. Adaugă ceapa și morcovul tăiat rondele și călește-le la foc mic până se înmoaie (aproximativ 10 minute) amestecând din când în când;
  3. Adaugă un praf de sare și puțin piper.
  4. Adaugă ciupercile tăiate în sferturi în tigaie împreună cu celelalte condimente (oregano, cimbru, pătrunjel, etc…)
  5. Gătește ciupercile aproximativ 5 minute, până încep să lase apă;
  6. Adaugă cele 2 linguri de făină de năut și amestecă până acoperi bine toată compoziția.
  7. Acum trebuie să pui oțetul balsamic și sosul de soia. Ai grijă să amesteci constant pentru a nu arde ingredientele.
  8. Scurge apa de la conservă și toarnă lintea în compoziție.
  9. Într-un pahar mai mare (400 ml) amestecă 2 linguri de pastă de tomate cu apă și adăugați compoziția în tigaie.
  10. Creștete intensitatea căldurii până începe să fiarbă apoi dați din nou la foc mic.
  11. Lăsați să fiarbă aproximativ 20 de minute, amestecând din când în când.
  12. Mai adăugă sare sau alte condimente la nevoie.
  13. Servește cald cu pătrunjel proaspăt și piure de cartofi dulce. Poftă bună!
Mâncare de linte rosie cu piure de cartofi dulci idei de retete de post usoare

Cum poți modifica rețeta

  • Nu te stresa dacă nu ai exact legumele pe care le-am folosit eu! Poți folosi tot felul de legume pentru această rețetă și sunt sigură că va ieși la fel de delicioasă. Poți încerca să adaugi mix de legume congelate, broccoli, conopidă sau ardei.
  • Dacă vrei un gust mai românesc poți folosi boia de ardei dulce sau iute in compoziție și să nu mai adaugi sosul de soia sau oțetul balsamic.
  • Pentru amatorii de picant cu siguranță se pot adăuga ardei iuți, chilli sau boia de ardei iute.

Valori nutriționale

Am calculat și valorile nutriționale aproximative per porție.

Kcal: 236;

Grăsimi: 11,2 g;

    Grăsimi saturate: 2 g;

Sodiu: 432,8 mg;

Carbohidrați: 19 g;

    Fibre: 5,1 g;

    Zaharuri: 8,9 g;

Proteină: 9,7 g.

Sper că ți-a plăcut această rețetă vegană și fără gluten de mâncare de linte roșie și că o vei încerca curând la una dintre mesele principale ale zilei. Cu siguranță va aduce un aport mare de legume sănătoase în dieta ta.

Eu am adorat-o și cu siguranță o voi mai pregăti curând.

Dacă vrei să te delectezi și cu ceva dulce din bucătăria vegană, te sfătuiesc să încerci această rețetă de biscuiți americani cu ovăz și făină de cocos.

Ți-a plăcut acest articol?

Distribuie-l, așa îl vor putea vedea și prietenii tăi!

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter

În acest articol

Urmărește-ne pe social media

Laă-mi un comentariu:

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Citește ultimele articole:

Află primul despre noile articolele publicate:

Înscrie-te la newsletterul StyleCorner

Urmărește-ne pe Social Media

Vrei să afli când publicăm articole noi?

Înscrie-te la newsletterul StyleCorner